Zelfvertrouwen

Van Stress naar Succes


Van Stress naar Succes:
Een blog over hoe een moeizame start het welbevinden en leren kan beïnvloeden

Wist je dat een moeizame start in het leven (zoals een stress tijdens de zwangerschap, keizersnede, vroeggeboorte etc.) een grote invloed kan hebben op de ontwikkeling en het welbevinden van een kind?  Zorgde jouw zwangerschap of bevalling voor meer stress dan gehoopt en loopt jouw kind tegen uitdagingen aan zoals moeite met het uiten of reguleren van emoties, is de motoriek minder ver ontwikkelt, maak je je zorgen over zijn/haar welbevinden of heeft jouw kind problemen met leren? Lees dan snel verder, want misschien kan ik je helpen!

Zelfvertrouwen
Welbevinden

Reflexen

Denk je even in dat je als baby een rugzakje met onafgemaakte taken meedraagt. Deze taken zijn niet natuurlijk geen huiswerk of boodschappenlijstjes, maar in de vorm van onvolledig geïntegreerde reflexen. Deze (primaire) reflexen zijn onbewuste bewegingspatronen, aangeboren reacties op bepaalde prikkels. Ze helpen baby’s onder andere met zuigen, grijpen, kruipen en rechtop zitten. Deze reflexen dienen als bouwstenen voor complexere bewegingen en vaardigheden later in het leven. Wanneer deze reflexen op de juiste manier geïntegreerd worden, verdwijnen ze geleidelijk en maken ze plaats voor bewuste, gecoördineerde bewegingen.

De invloed van stress

Stress tijdens de zwangerschap kan een aanzienlijke impact hebben op de ontwikkeling van een baby. Het stresshormoon cortisol, dat in verhoogde mate wordt aangemaakt tijdens stressvolle periodes, kan de hersenontwikkeling van de foetus beïnvloeden. Dit kan leiden tot een vertraagde of onvolledige integratie van primaire reflexen. Ook een moeilijke bevalling kan een rol spelen. Trauma tijdens de bevalling kan ervoor zorgen dat bepaalde reflexen ‘vast komen te zitten’ in een actieve staat. Ze integreren dan niet goed en de ongecoördineerde beweging blijft als stoorzender aanwezig.  Dit kan leiden tot hyperactiviteit, concentratieproblemen, leermoeilijkheden en emotionele problemen.

De gevolgen voor ‘succes’ in het welbevinden en leren

Wanneer primaire reflexen niet volledig geïntegreerd zijn, kan dit op verschillende manieren tot uiting komen.
Kinderen kunnen bijvoorbeeld:

Moeite hebben met concentreren:
Onvolledig geïntegreerde reflexen kunnen leiden tot een verhoogde spierspanning, wat het moeilijk maakt om stil te zitten en aandacht te schenken.

Onhandig zijn:
Problemen met de fijne motoriek, zoals schrijven of knopen, kunnen het gevolg zijn van niet goed geïntegreerde grijpreflexen.

Emotionele problemen ervaren:
Kinderen met onvolledig geïntegreerde reflexen kunnen gevoeliger zijn voor prikkels en moeite hebben met het reguleren van hun emoties. Doordat het evenwicht vaak minder goed ontwikkelt is, staan ze letterlijk en figuurlijk minder stevig in de schoenen.

Leerproblemen hebben:
Problemen met de verwerking van sensorische informatie kunnen leiden tot leerproblemen op verschillende gebieden.

Van stress naar succes!

Herken je in dit verhaal jouw kind? Dan heb ik goed nieuws!
Gelukkig kunnen de reflexen namelijk gewoon nog geïntegreerd worden.
Dus jammer dat we het niet eerder wisten, maar de hoogste tijd om er nu dan snel mee aan de slag te gaan.
Natuurlijk wil ik jouw kind hier graag bij helpen. Neem snel contact met mij op!