Ben je op zoek naar een interessante workshop voor tijdens een studiedag of teamvergadering? Wellicht is de Workshop ‘Bewegen tot – door – in leren’ iets voor jouw team!

Introductie

In deze workshop gaan we dieper in op de psychomotorische ontwikkeling van kinderen in het basisonderwijs. We bespreken de verschillende aspecten die hierbij een rol spelen, zoals het stresssysteem, de visuele informatieverwerking, de neuro-motorische ontwikkeling, lateralisatie en ruimtelijk inzicht.

Het belang van psychomotorische ontwikkeling

Een goede psychomotorische ontwikkeling zorgt ervoor dat kinderen hun lichaam kunnen beheersen, zich goed kunnen bewegen en coördineren, maar ook dat ze goed kunnen omgaan met prikkels en emoties. Kinderen met een goed ontwikkelde motoriek hebben meer zelfvertrouwen, leren gemakkelijker en halen betere schoolprestaties.

Tijdens deze workshop vertel ik welke psychomotorische problemen je tegen kunt komen, hoe je die kunt signaleren en wat je morgen kunt gaan doen om de ontwikkeling te stimuleren!

Onderwerpen in de workshop

Het stresssysteem: Hoe reageert het lichaam van kinderen op stress? En wat is de invloed van stress op de motoriek?
Visuele informatieverwerking: Hoe verwerken kinderen visuele informatie? En wat heeft dit te maken met leren lezen, schrijven en rekenen?
Neuro-motorische ontwikkeling: Hoe ontwikkelt de motoriek van kinderen zich? En wat hebben beweegpatronen en reflexen met leren te maken?
Lateralisatie: Wat is lateralisatie en hoe ontwikkelt dit zich bij kinderen? Welke problemen kunnen hier ontstaan en hoe kan je ze voorkomen?
Ruimtelijk inzicht: Wat is de invloed van ruimtelijk inzicht op leren en concentreren? En hoe kun je het ruimtelijk inzicht stimuleren?

Naast alle theorie, krijg je vooral ook praktische tips & tricks die je kunt gebruiken in jouw lespraktijk. We bespreken concrete oefeningen en activiteiten die je kunt inzetten om de psychomotorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Doelgroep

De workshop is bedoeld voor leerkrachten van alle basisschoolgroepen, intern begeleiders en onderwijsondersteunend personeel.
De gemiddelde tijdsduur van deze workshop is 2 – 2,5 uur. In overleg kan de workshop ingekort of uitgebreid worden.
Interesse in deze workshop of wil je kijken naar mogelijkheden voor een workshop op maat? Neem gerust contact met me op voor meer informatie!