leesproblemen

Waarom bij leesproblemen eerst de oogmotoriek moet checken.


Moeite met automatiseren, letters en cijfers spiegelen, woorden overslaan, ineens doorgaan op een andere regel. Waar denk je dan aan?
Bij veel leerkrachten en ouders gaan alle alarmbellen rinkelen, want deze leesproblemen zou heel goed kunnen wijzen op dyslexie! Dat sluit ik niet uit, maar ik val meteen maar met de deur in huis.

Leesproblemen & oogspieren

Ik vind dat we bij kinderen met leesproblemen eerst de oogmotoriek moeten checken.
In mijn loopbaan als leerkracht, RT’er en IB’er heb ik al heel wat kinderen met leesproblemen voorbij zien komen. En eerlijk is eerlijk, tot voorkort volgde ik altijd heel braaf de stappen van het ‘Protocol voor Ernstige Leesproblemen en Dyslexie’.
Zag ik een kind met eerder genoemde signalen, dan volgden er allerlei interventies: extra instructie, oefenprogramma’s en opdrachten voor thuis. Leeskilometers maken was het motto. En als dat niet voldoende hielp, dan werd er na drie tegenvallende meetmomenten een dyslexieonderzoek aangevraagd. Op zich niets mis mee. Maar…!!!

Wist je dat een zwakke oogmotoriek dezelfde soort problemen geeft?

Oogspieren die goed ontwikkelt zijn, bewegen soepel van links naar rechts en van boven naar beneden. Maar als de oogspieren nog niet sterk genoeg zijn, gaat dit met schokjes of sprongetjes. En dan kan het zomaar zijn dat je ogen ineens een letter overslaan, dat er iets draait, of dat je op een andere regel terecht komt.

En guess what? Dan is de aanpak die we bij leesproblemen en dyslexie hanteren, zoals leeskilometers maken, niet de oplossing!

leesproblemen

Oogmotoriek stimuleren

‘Wat dan wel?’, hoor ik je denken? Voor een goede oogmotoriek zijn sterke oogspieren essentieel. En spieren kun je trainen!

Eigenlijk kun je het vergelijken met buikspieren: als je ze nooit traint, krijg je geen sixpack. Maar als je dagelijks oefeningen gaat doen, merk je dat je buik steeds strakker wordt en ga je resultaat zien. En vaak is het ook helpend voor de rest van je lichaam, zoals je rugspieren die je ermee ontlast.

Zo is het ook bij de ogen. Oogspieren kun je trainen door spelletjes te doen waarbij de ogen moeten bewegen of juist op één ding moeten richten. Voor het soepel bewegen van de ogen kun je denken aan doolhoven. Laat jouw kind eens een doolhofpuzzel maken zonder een potlood of vinger helemaal op het papier te leggen. En als dat goed gaat, probeer het dan eens zonder hulpmiddel. Oogrichten kun je goed oefenen door mikken, gooien en vangen.

En daarbij oefen je ook nog eens op een leuke manier de oog-handcoördinatie, dus een win-winsituatie!
Wil je meer weten of heeft jouw kind leesproblemen en kan hij/zij wel wat hulp gebruiken? Neem dan snel contact op.

Florere kids